top of page
  • Foto van schrijverTim Horsting

Verschillende soorten goochelkunst: Deel 6: Goochelen met vuur

Bijgewerkt op: 26 apr.


Naast mijn werk als goochelaar word ik ook vaak ingehuurd (veelal in combinatie met tafelgoochelen) als vuurspuwer. Maar ook tijdens het "normale" goochelen gebruik ik veel vuur in mijn acts. In dit blog ga ik in op wat ervaringen en weetjes over het goochelen met vuur, hoe ik het toepas in mijn goocheltrucs én vertel ik over het vuurspuwen zelf.


Vuur:


Als klein mannetje kocht ik bij de goochelwinkel al trucs met vuur. Een portemonnee en een boek waar vlammen uitkwamen of speciaal papier wat een grote steekvlam veroorzaakte. Dit zorgde voor een afleiding om iets te laten verschijnen óf verdwijnen, er waren ook speciale hulpmiddelen waardoor het leek of je vingertoppen in brand stonden, je vlammen verschillende kleuren kon kon geven. Brandende fakkels en kaarsen kon laten verschijnen. Naast de enorme hoeveelheid trucs met vuur en materialen om een steekvlam mee te maken zijn er ook een enorme hoeveelheid hulpmiddelen om deze te laten ontbranden. Van speciale pennen en aanstekers die vuurballen geven tot apparaten met slangetjes in je mouw waardoor je een steekvlam op je hand kan houden.

Goochelaar Tim Horsting met brandende portemonnee

De brandende portemonnee, hier verschijnt de gesigneerde speelkaart van de toeschouwer in.

foto: Kleurstof


Goochelen met vuur:


Er zijn een aantal bijzondere goocheltrucs met vuur, bijvoorbeeld om een vlam van een aansteker te pakken, om het hoofd van een toeschouwer in brand te steken. Vaak is het niet het vuur zelf waar de truc om gaat maar wordt het gebruikt om een act indrukwekkender te maken. Een illusie waarbij een dame in een kist gaat en met metalen spijlen doorboord wordt is een stuk indrukwekkender als de spijlen ook nog in brand staan. Zelf gebruik ik vuur voor bijna al mijn optredens. Van een brandend boek en een duivenpan (Waarbij ik in een lege pan met een grote steekvlam snoep te voorschijn tover) tot acts met brandende lucifers als ik aan tafel goochel. Ook deel ik tijdens optredens als tafelgoochelaar als finale een "visitekaartje á la flambé" uit.

Brandend visitekaartje tafelgoochelaar Tim Horsting

"Een visitekaartje flambé"


Vuurspuwen:


Ook treed ik regelmatig op als vuurspuwer. Soms wordt ik los geboekt als "warm welkom" en soms als afsluiter van een optreden. In de laatste weken van het schooljaar treed ik vaak op bij scholen op het schoolplein en spuw ik vuur als finale. Voordat ik full-time aan het goochelen was trad ik veel op met straattheater. Naast straattheatervoorstellingen speelde ik ook veel "circle shows" waarbij ik bizarre stunts deed als over glas lopen, uit een dwangbuis ontsnappen en geblinddoekt jongleren met een brandende fakkel, een mes én een gootsteenontstopper, meestal alle drie ook tegelijk.


Met een boekje over vuurvreten, en een aantal fakkels van een jongleerwinkel kwam ik een heel eind. Van collega's leerde ik enkele speciale technieken om vlammen over te geven van fakkel naar fakkel door middel van speciale "moves" en zelfs met de mond. Toen ik theatervormgeving studeerde op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) was er een docent die kon vuurspuwen. Een fles sterke drank ruilde van eigenaar en ik was weer een talent rijker.

Vuurspuwer Tim Horsting vuurspuwen in Dubai

Vuurspuwen bij winkelcentrum City Walk in Dubai


Gevaar:


Helaas is vuurspuwen (én goochelen met vuur) niet zonder gevaar, in mijn wilde jaren ben ik regelmatig een wenkbrauw verloren of met vuurvreten (als de wind nét verkeerd stond) mijn neushaar. Ook durfde ik vaak geen nee te zeggen als een opdrachtgever eiste dat ik door weer en wind op zou treden uit angst om gage te verliezen. Er was zelfs een artiestenbureau dat dreigde met een rechtszaak omdat ik ooit weigerde met windkracht acht, op het strand vuur te spuwen. Tegenwoordig spreek ik alle mogelijkheden en opties door met mijn klantenen omdat ik van alle markten thuis ben kan ik bij slecht weer vaak een nét zo tof alternatief qua entertainment bieden. Toch gaat er soms nog wel eens iets mis met vuur. Ik heb een truc waarbij een toeschouwer een lucifer afsteekt, ik er mijn hand bij houd en uit een steekvlam een kaartspel te voorschijn tover. Een toeschouwer heeft wel eens een lucifer afgestoken maar lette niet op en stak per ongeluk alle andere lucifers in het pakje aan. Om de steekvlam te maken gebruik ik een speciaal snel ontbrandend papier genaamd: "flash paper", echter had ik van een collega flash paper gekregen dat veel te dik was en te langzaam ontbrandde. Met als gevolg een geschrokken toeschouwer en een brandplek in de tafel (en in mijn hand) Later heb ik de hele voorraad weggesmeten.

Vuurspuwer en goochelaar Tim Horsting vuurspuwen en goochelen op castlefest

Vuurvreten op Castlefest


Warm werk:


Vuur maakt een act mooier, maar ook gevaarlijker. Vuur is iets"echts" net als goochelen met water, rook, zand of ijs maakt vuur een act meer bijzonder. Dat de mensheid al eeuwen gefascineerd is door vuur zal hier ongetwijfeld aan bijdragen. Toch blijft werken met vuur iets spannends, los van alle gevaren weet je ook niet altijd op welke locatie je terecht komt of wat de omstandigheden zijn. Ik heb opgetreden in restaurants waar je nog geen vonkje mocht gebruiken maar ook op plekken waar ik gewoon binnen mocht vuurspuwen. Ook wordt je voor de raarste dingen gevraagd. Van studentenfeesten tot grote festivals, het wereldrecord lipdub en zelfs wel eens om een paasvuur aan te steken. Ook ben ik wel eens gevraagd om op te treden bij een demonstratie tegen het gebruik van fossiele brandstoffen maar toen ze vroegen waar ik de vlammen mee maakte is dat contact ineens verbroken.

Kindergoochelaar Tim Horsting brandend boek

Het brandende boek, al jaren mijn favoriete openingstruc voor kindervoorstellingen


Workshop vuurspuwen:


Zelf leren vuurspuwen? Naast zelf optreden als vuurspuwer bier ik ook workshops aan in het vuurspuwen. Een workshop vuurspuwen is één van de meest spectaculaire dingen om mee te maken. De deelnemers ervaren de spanning, de immense warmte en natuurlijk de enorme kick als ze zelf een metershoge vlam hebben geblazen. Uiteraard is tijdens de workshop ten alle tijden ook veel aandacht voor de veiligheid van de deelnemers.


Interesse? Neem voor meer informatie contact met mij op:

Handtekening blogpost Goochelaar Tim HorstingDit is een deel uit de reeks "soorten goochelkunst" voor de andere delen kun je hieronder klikken:© Goochelaar Tim Horsting 2023
Comments


bottom of page