In deze reeks blogposts vertel ik over verschillende soorten goochelkunst. In deze post: Parlour Magic
Parlour Magic:
Een podiumact in een kleine setting, centraal maar toch intiem. Met een persoonlijke touch, veelal onversterkt én vaak met een klassiek randje. Dat is de parlour magic (salonmagie) Een unieke vorm van goochelkunst die tweehonderd jaar geleden razend populair is en nu bij het grote publiek redelijk onbekend.
Een illusionist in een huiskamersetting.
Parlour magic is hierbij eigenlijk een tussenvorm van het goochelen. Zo kunnen er kleine kaartrucs of vingervlugheden worden vertoont maar ook grotere trucs die een goochelaar normaal op het podium zou vertonen. (Hier vallen echter geen illusies onder) Bij het Nederlands Kampioenschap voor de goochelkunst valt de categorie parlour magic, onder het close-up goochelen (net als het goochelen met kaarten en micromagie) Hierdoor worden deze wedstrijdonderdelen ook niet op een podium vertoond. Wél kan de goochelaar bij parlour magic gebruik maken van de licht en geluidsinstallatie.
De historie van de salongoochelaar:
Waar het goochelen zich eerst op straat afspeelde en later naar het theater verplaatste wilde de welgestelden van die tijd (a 1800) de magie in een intiemere setting beleven. De betere woningen waren voorzien van een salon (parlour) waar optredens werden gehouden van muzikanten, operazangers, dichters én goochelaars. Naast vermaak en samenzijn hadden deze optredens ook het doel Hoe bekender de artiest, des te meer dit afstraalde op de gastheer of gastvrouw. Voor de illusionist gelde dit juist ook weer als referentie. Door voor vooraanstaande families of royalty op te treden steeg ook zijn status als artiest.
Een oude illustratie van een goochelaar in een salonsetting.
Klassieke goocheltrucs:
Een van de bekendste goocheltrucs uit het salongoochelen is de "Orange Tree Illusion" Bedacht rond 1830 door de Franse illusionist Robert Houdin. (Waar Houdini zijn artiestennaam van heeft afgeleid). Hierbij laat de goochelaar op het podium een klein sinaasappelboompje opbloeien waarna er zelfs sinaasappels aan groeien. Vaak gooit de goochelaar één sinaasappel het publiek in waarna een toeschouwer deze kan eten.
Andere bekende goocheltrucs zijn de "Miser's Dream" waarbij de goochelaar een metalen champagnekoeler vast heeft en een schijnbaar oneindige voorraad munten uit de lucht plukt om deze met een luide "kloink" in de champagnekoeler te laten vallen. Als er twee goochelaars als duo optreden wordt er vaak een act vertoont waarbij één van de twee goochelaars is geblinddoekt en deze kan "zien" wat de andere goochelaar vast houd. Denk hierbij aan serienummers van bankbiljetten, de inhoud van een damestas, pagina's van boeken, enz, enz.
De Britse goochelaar Ben Hart vertoont "The Orange Tree Illusion"
Chamber Magic:
Je kan eigenlijk geen artikel over parlour schrijven zonder Steve Cohen te benoemen. Deze Amerikaanse goochelaar heeft al zijn ziel en zaligheid gestoken in het maken van de ultieme gentleman's magic experience: Chamber Magic. ln verschillende boeken verteld hij over zijn werkwijze waarin alleen het beste goed genoeg is. Hij startte in het befaamse Waldorf-Astoria Hotel in New York en verhuisde recent naar het Lotte New York Palace.
Lotte New York Palace
Elk detail in de show is over nagedacht. Van speciale speelkaarten tot zijn Italiaanse kostuums, de grapjes, plaatsing van het publiek, en de theepot waar de finale van zijn show om draait. Ook heeft hij een unieke marketingstrategie. Het hotel waar zijn voorstelling plaats vind houd altijd een aantal kaarten apart voor hoogwaardigheidsbekleders. Dit zorgt er voor dat zowel buitenlandse royalty als celebrities de voorstelling hebben bezocht. Dit kan Steve vervolgens weer gebruiken in zijn marketing. Daarnaast leid de aanwezigheid van bekende bezoekers altijd weer tot aandacht in de media. Wat dat betreft is er in tweehonderd jaar parlour magic vrij weinig veranderd.
Promovideo: Chamber Magic
De moderne salongoochelaar:
Tegenwoordig is de salongoochelaar een beetje uit de mode. Mensen boeken sneller een centrale act voor een podium of vereniging dan in de huiskamer. Toch treden veel goochelaars (waaronder ikzelf) regelmatig bij mensen thuis op. Vaak bij huiskamerfestivals waarbij verschillende artiesten bij mensen thuis optreden, maar ook wel eens voor verjaardagen en zelfs voor de kerst. Heel soms vragen bruidsparen wel eens of ik naast een optreden als tafelgoochelaar een kleine act kan verzorgen in een ruimte van de trouwlocatie. Toch zijn de meeste huiskameroptredens voor kinderfeestjes. Hier speel ik een volledige kindershow in de huiskamer. De moderne variant zou je dan ook het beste de "huiskamervoorstelling" kunnen noemen.
Dit is een deel uit de reeks "soorten goochelkunst" voor de andere delen kun je hieronder klikken:
© Goochelaar Tim Horsting 2023
Commentaires