top of page
  • Foto van schrijverTim Horsting

De Magische Winkel

Bijgewerkt op: 15 apr.

Elke winkelstraat in Nederland heeft wel een Bakker Bart, een Hema, Lucardi, Kruidvat, een Intertoys, enzovoort, enzovoort. Een goochelwinkel is veel zeldzamer. Als klein mannetje ging ik wel eens met mijn vader mee naar de goochelwinkel en kocht ik van mijn spaarcentjes een kant-en klare goocheltruc, goochelboek of dvd. Nu ik full-time goochelaar ben, ben ik bij de meeste goochelwinkels kind aan huis. Alleen bestaat 90% van mijn aankopen bij de goochelwinkels niet meer uit kant-en klare trucs, maar uit materialen die ik nodig heb om mijn bestaande repertoire aan trucs te kunnen vertonen. Stiften, speciale hulpmiddelen, chemicaliën, ballonnen, speciale lucifers en heel, héél véél pakjes speelkaarten.

De Rotterdamse comedian Patrick Laureij met "Prullebakkie" over generieke "meukwinkels"


Ook is mijn creatieve denkproces over de jaren heen veranderd. Vroeger keek ik welke truc ik aan mijn repertoire wilde toevoegen door in de catalogus of op de website te kijken (Of doordat er iets in de winkel werd gedemonstreerd). Zo"ontdekte" ik goocheltrucs die in mijn stijl paste. Tegenwoordig bedenk ik welk effect ik wil bereiken en ga dan kijken of ik de hulpmiddelen kan vinden of maken om dat effect uit te voeren. Doordat de uitbaters van de goochelwinkels zo veel voorbij zien komen weten zij mij (mits ik er zelf niet uitkom) altijd te adviseren, zij het een bestaande truc, een hulpmiddel (gimmick) of een goochelboek waar dit idee al in beschreven wordt. Het leuke is dat ze dit voor mij doen, maar ook voor amateurgoochelaars en hobbyisten én zelfs voor de grote namen. Zo weten een Hans Klok of Victor Mids ook hun weg naar de goochelwinkel te vinden.


Ook erg fijn is dat de uitbaters van goochelwinkels met je meedenken. Zo weet ik dat ze zelden iets zullen aanraden wat niet in mijn stijl past. Iets internationaal kunnen bestellen als ze het niet hebben en mij kunnen verhoeden voor een miskoop. Zo zien sommige trucs er op papier prachtig uit maar blijkt het in de praktijk totale rotzooi. Soms zie ik iets online en vraag ik er naar in de goochelwinkel. Aan de blik van de man achter de toonbank kan ik vaak al zien of het iets geweldigs of totale meuk is.

De Engelse goochelaar Craig Petty recenseert vlijmscherp een slechte goocheltruc,

dit doet hij door zijn eigen commentaar over de echte trailer van het product te plaatsen.


Hieronder vind je dé drie goochelwinkels van ons land:


1: Magicshop.nl


Goochelwinkel Magicshop.nl

Magicshop.nl in Heemskerk


Oorspronkelijk was Jan Monnikendam in Haarlem dé bekendste fop-feest én goochelwinkel van Nederland. Medewerker Ron Timmer is uiteindelijk Magicshop.nl in Heemskerk begonnen. In 2019 is de oorspronkelijke winkel verwoest door een brand. Ron heeft deze op fenomenale wijze herbouwd waardoor de winkel eruit ziet alsof deze zo uit Harry Potter is gekomen. De Magic Shop is open van dinsdag t/m zaterdag. Vanwege optredens en workshops wordt aangeraden even een afspraak te maken om zeker te weten dat ze je kunnen ontvangen!


2: Dynamite Magic Shop


Dynamite Magic Shop is de bekendste goochelwinkel van Nederland. Nét boven Venlo in het kleine Limburgse plaatsje Velden runt René Geelen de goochelwinkel met het grootste assortiment van Nederland. Door zijn ligging bedient René ook een hoop goochelaars uit Duitsland en Belgie. Ook weten veel internationale goochelaars zijn goochelwinkel te vinden vanwege zijn Engelse website. Regelmatig nodigt René (Internationale) goochelaars uit voor interessante lezingen én is hij bij elk goochelevent van de partij met zijn kraam. Daarnaast organiseert René regelmatig een populaire livestream met gebruikte goochelartikelen

Goochelwinkel Dynamite Magic Shop

Dynamite Magic Shop in Velden


Leuke anekdote over Dynamite Magic Shop: In Iran zit Tora Magic. Een bedrijf dat verschillende goocheltrucs produceert. Hier heb ik ooit (via Dynamite Magic Shop) een custom versie van de "Head Drop Illusion" laten maken. Echter is de Europese en Nederlandse douane er niet heel happig op om een pakket te ontvangen met als beschrijving: "Magic Decapitation From Iran" Tegenwoordig gebruiken ze hun bedrijfsadres in Thailand.Head Drop Illusie

Een versie van de "Head Drop Illusion"


3: The Premium Magic Store


The Premium Magic Store is de jongste goochelwinkel van ons land. Goochelaar én meubelmaker Sven Bosch won één jaar een gratis winkelpand in het centrum van Veghel. Echter toen na een jaar de gratis huur werd omgezet naar betaalde huur wilde de uitbater een contract vastleggen voor vijf jaar. De grootte van het pand bleek niet toereikend voor de plannen van de komende vijf jaar. Een (veel) groter pand nagenoeg bij hem om de hoek bood uitkomst.


Naast het runnen van de winkel produceert hij ook zelf luxe goochelmatten, tafels, custom rekwisieten en sinds kort ook branding. Door de verhuizing naar een groter pand zit de werkplaats bij de winkel inbegrepen. Ook organiseert hij zo nu en dan goochelevents waaronder het bier én goochelfeest: "Oktzauberfest" (Mét bijpassende lederhosen)

Goochelwinkel Premium Magic Store

The Premium Magic Store in Heeswijk-Dinther


4: Online en Vlaanderen:


Er zijn ook enkele goochelwinkels die alleen online opereren. Deze hebben vaak een kleiner assortiment omdat ze vanuit huis worden gerund óf juist een enorm assortiment. Bij deze laatste is het omdat ze geen voorraad hebben maar direct vanuit de leverancier (voornamelijk in de Verenigde Staten) importeren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Inside Magic en Vlieg-Er-Uit. Voor deze trucs hanteren zij vaak een levertijd van tien dagen. In de praktijk komt dit er op neer dat men makkelijk vier weken kan wachten op een product.


België kent meer goochelwinkels dan Nederland. Select Magic, Raimoni Magic Shop, Magic Shop Victoria, Abracadabra Magic Shop en Tabasco Magic zijn hiervan de bekendste.


Ook belangrijk van een goochelwinkel is dat ze goede materialen verkopen. Er is een hoop namaak (met name van budgetsites uit China). De kwaliteit hiervan kan meestal niet tippen aan die van de officiële leveranciers. Zo is er een truc waarmee je een toeschouwer een lichte elektrische schok kan geven of voorwerpen elektrisch kan laden. (50% van de schok voelt de goochelaar ook) Ik heb als klein mannetje ooit uit nieuwsgierigheid de namaakversie (lees goedkopere versie) uit China besteld die bijzonder gevaarlijk in elkaar was gezet. Waar je normaal als goochelaar én toeschouwer een lichte statische schok zou voelen, was de schok van de namaakversie sterk genoeg om een konijn te frituren. De officiële versie heb ik later ook nog aangeschaft (en ook weer doorverkocht omdat deze niet in de stijl van mijn act paste) Deze officiële versie was echter wel een stuk veiliger, al was het maar omdat de gebruiksaanwijzing in het Engels en niet in het Chinees was.


Extra: De Magische Winkel


Tot slot was "De Magische Winkel" een programma van AvroTros uit 2016, hier werden goocheltrucs uitgelegd aan jonge goochelaars (en aan de kijkers) Groot verschil met bijvoorbeeld "Goochelaars Ontmaskerd" was dat de trucs niet simpelweg verklapt werden maar dat er ook een educatief aspect aan zat. De jonge goochelaars en kijkers leerden écht trucs die ze thuis ook konden laten zien. Op YouTube en NPOStart zijn verschillende afleveringen te vinden én terug te kijken.

Een aflevering van de Magische Winkel met goochelaar Luc Elson.


Tot Slot:


Goochelwinkels zijn inspirerende plekken vol bijzondere voorwerpen, trucs en illusies. Mocht je zelf willen beginnen met goochelen of gewoon nieuwsgierig zijn, dan loont het zeker om een keer een goochelwinkel te bezoeken. Je kan er immers zo naar binnenlopen (wél even checken of ze open zijn). Je kan je hier beter laten adviseren én misschien loop je wel als beginnend goochelaar naar buiten. Het is in elk geval weer wat anders dan het zoveelste bezoekje aan de Hema!


Handtekening blogpost Goochelaar Tim Horsting© Goochelaar Tim Horsting 2022
Comments


bottom of page