Elke goochelaar heeft een kast vol boeken, zo zijn er boeken vol trucs, theorieën, geheime methodes, scripts en zelfs over showmanship. Zelfs boeken hoe je boeken schrijft over goochelen.
Mijn kast met goochel/theaterboeken.
Boeken over goochelen én theater:
In mijn goochelboekenkast vind je de “usual suspects” die menig goochelaar bezit.
“13 steps to Mentalism van Tony Corinda, Fred Kaps: Meestergoochelaar van Michel van Zeist, de Mindfuck-boeken van Victor Mids, Scripting Magic van Pete McGabe, Strong Magic van Darwin Ortiz, Swami Mantra van Sam Dalal, Enz, Enz”
Ik heb een achtergrond achter de schermen van het theater. Eerst als technicus & stagehand en later als ontwerper van kostuums, decor en licht. Ondanks dat ik al mijn hele leven goochel heb ik er lang over gedaan om volledig aan de andere kant van de spotlights te gaan staan. De helft van de boeken die ik heb gaan daarom niet over goochelen maar over theatermaken en scénografie. Zo is er een fantastisch boek & dvd met werk van de Tsjechische scenograaf Josef Svoboda. Hierin staan ideeën over “gordijnen van licht” zwart op zwart effecten en werken met blacklight. Zijn ideeën zijn de voorloper van het Black Art. Een vorm van magisch theater waar Ger Copper fantastische dingen mee bedacht heeft én die in Praag nog steeds erg populair is.
Ook heb ik veel boeken over het theatrale maakproces en dramaturgie. Als goochelaar ben je eigenlijk een theatermaker, je neemt je publiek mee in een theatrale beleving. Hoewel het een andere tak van sport is gelden dezelfde theatrale principes die bijvoorbeeld ook voor toneel, musical of opera gelden. Dit geldt als je op een podium staat maar ook als je in een intieme setting bij de mensen aan tafel goochelt. Goochelaars staren zich vaak blind op showmanship of techniek maar er valt grote kennis te halen door simpelweg te kijken naar theatrale (maak)processen en dramaturgie.
De impact van een goed (goochel)boek:
Een boek dat een grote invloed heeft gehad op mijn manier van goochelen is "Principia" van Harapan Ong. Hij is iemand met een bijzondere filosofie op het goochelen met kaarten. Door deze ideeën op andere trucs toe te passen dwing je jezelf eigenlijk om met een frisse blik naar oud materiaal te kijken. The Darkest Corners van Ben Hart deed dit dan weer met mijn podiumact. Mijn favoriete boek is nog steeds Maximum Entertainment van Ken Weber. Echter kom ik hier nagenoeg niet doorheen, niet omdat het slecht is (integendeel) maar omdat ik bij elke twee pagina's het boek moet wegleggen omdat ik na begin te denken hoe ik deze kennis op mijn eigen acts kan toepassen.
Ook het boek "Theatermaken" van dramaturg en mijn voormalig theaterdocent Mart-Jan Zegers heeft mij erg doen nadenken over hoe ik theatrale processen kan toepassen op mijn goocheltrucs. Of het nou op het podium tijdens een centrale act is of dichterbij de mensen tijdens mijn werk als tafelgoochelaar. De basisprincipes van de theater blijven gelden.
Een van mijn favoriete boeken die beide combineert is "Magic: Stage Illusions, Special Effects and Trick Photography" Van Albert A. Hopkins. Dit in 1898 gepubliceerde boek staat vol met klassieke podiumillusies die vandaag de dag nog steeds worden toegepast. Bij elke illusie staan tips om deze theatraal interessanter te maken. Eigenlijk is dit hét boek voor elke goochelaar die wat meer over klassieke illusies wilt weten én geïnteresseerd is in een stukje historie van de goochelkunst.
Echter is wel duidelijk dat sommige methodes uit dit boek behoorlijk gedateerd zijn. Een mooi voorbeeld is de tip om een pistool te laden met een mengeling van buskruit en asbest. Deze combinatie zou de mooiste theatrale rookwolk geven tijdens het afvuren van het wapen op het podium.
Tot slot zit er in mijn boekenkast een bonte verzameling lecturenotes, notities, trucbeschrijvingen en scripts van voorstellingen waar ik aan heb meegewerkt.
Er is ontzettend veel vakliteratuur voor de goochelaar, van kaarttrucs tot hypnose en van marketing tot showmanship. Bouwtekeningen voor enorme illusies en zelfs boeken waarbij goochelaars elkaars boekwerken, essays én theorieën bekritiseren, verbeteren of zelfs aanvullen. Voor wie het interesseert en een keer iets anders wilt lezen dan de zoveelste bouqetreeks of voorspelbare Nicci French thriller kan ik zeker een keer een goochelboek aanraden.
© Goochelaar Tim Horsting 2022
Dit verhaal verscheen oorspronkelijk op de Informagie: Het digitale vakblad voor de goochelaars, exclusief voor leden van de Nederlandse Magische Unie.
Comments