top of page
  • Foto van schrijverTim Horsting

Drie Mediatips!

Bijgewerkt op: 27 dec. 2022


Vaak denken mensen dat je als goochelaar 24/7 aan het goochelen bent of met goochelen bezig bent. Naast mijn gezin en het werk dat ik thuis doe (aan trucs werken, administratie, voice-over werk) probeer ik eigenlijk zo veel mogelijk te ontspannen en vooral niet met goochelen bezig te zijn. Ik ben dol op series, films, podcasts en gamen.


Hieronder deel ik drie verschillende mediatips met verschillende categorieën:


TV: Better Call Saul:


Better Call Saul is een "spinoff" en eigenlijk de prequel van Breaking Bad. In Better Call Saul volg je advocaat Jimmy McGill en zie je hem gedurende de seizoenen veranderen van een prima advocaat naar de foute Saul Goodman. Een van de dingen die centraal staan in de serie zijn de "scams" die Jimmy/Saul uithaalt om zijn zin te krijgen én zijn cliënten te helpen.


In een eerdere blog ging ik in op de geheimen van een goocheltruc. Mensen willen zich vaak slim voelen door het geheim achter een goocheltruc te raden maar krijgen vaak het deksel op hun neus als de uitleg niet komt of nog erger: tegenvalt.Promofoto van Better Call Saul

Promofoto: Better Call Saul (Copyright AMC/Netflix)


Better Call Saul doet eigenlijk elk seizoen meerdere "plottwists". Eén van de personages werkt aan een plan of doet "iets" en als kijker kom je er tergend langzaam achter wat dat nou precies is. Als de grote onthulling dan eenmaal komt dan zit je met open mond te kijken. Soms kan dit wel meerdere afleveringen duren, extreem stijlvol in beeld gebracht en met een licht humoristische tint. Doordat Better Call Saul de hints geeft voel je je niet bekocht aan het einde maar sta je met een enorme glimlach te kijken hoe de puzzelstukjes samenkomen.


Absolute hoogtepunt: een man weigert zijn huis en grond te verkopen zodat een bank er een groot pand op kan zetten. Door middel van verschillende scams zorgt Jimmy ervoor dat het huis onverkoopbaar is. Potscherven begraven zodat het op een oude Indianenbegraafplaats lijkt, het huisnummer vervalsen, radioactieve stoffen, zeldzame dieren en zelfs een Jezusverschijning.


Dit jaar is met seizoen 6 een einde gekomen aan één van de best geschreven tv-series van de afgelopen jaren.

Scene uit Better Call Saul


Podcast: De Elektra Podcast:


Elektra is een jongerencentrum in Sliedrecht en stond ooit bekend als de "Comedy Hel" Comedian Wouter Monden besloot zijn vakbroeders te vragen naar hun slechtste optredens én ervaringen. Als artiest is bijne elke aflevering voor mij een feest der herkenning. Slechte techniek, smützige kroegjes en publiek dat komt voor de voetbal en niet voor de artiest. Tel daar de hoeveelheid "hecklers" (mensen die de artiest onderbreken door iets te roepen) natuurrampen, buikgriep, technische mankementen, dronken Harries en een hoop ackward situaties bij op en je hebt een hilarische podcast. Interessant is om te zien hoe een hoop geflopte optredens bij veel beginnende artiesten (Zoals ook bij mij toen ik begon) voor een groot deel aan hun zelf ligt. Door een gebrek aan ervaring of om opdrachten aan te nemen waar ze nevernooit aan hadden moeten beginnen. Omdat Stand-up Comedy/Cabaret nét als goochelen een podiumkunst is zitten er soms toch pareltjes van wijsheid tussen. Uitschieter is de aflevering met Roue Verveer. De uitspraak "Niemand komt naar Roue in het theater om een kutavond te hebben." raakte mij als een baksteen. Het is sowieso één van de betere afleveringen vanwege zijn enorme positiviteit en kijk op het artiest zijn. Aanraders zijn de afleveringen met de Vlaamse komiek Jens Dendoncker die vertelt over een optreden met een letterlijke grafstemming. Johnny Trash die zijn geduld verliest vanwege een vrouw die hem steeds napraat en Richard Groenendijk die een verdwijntruc uithaalt met een assistente die volledig in de soep loopt (tot aan het bloemenmoment aan toe).


De eerste (hilarische) aflevering met Rene van Meurs kun je hier beluisteren, de overige afleveringen staan onder andere op iTunes, Spotify én op de website van de Elektra Podcast zelf. Voor mij is dit momenteel dé podcast die ik luister onderweg van en naar optredens.

Promotionele afbeelding Elektra Podcast van comedian Wouter Monden

Wouter Mondens Elektra PodcastGame: Martha is Dead


Mijn vrouw Winny en ik spelen graag horrorgames. Zo zijn we erg fan van de interactieve games van Supermassive Games (zoals Until Dawn) A Plague Tale: Innocence en Requiem, Resident Evil Biohazard en Village en The Last Of Us: Part I en II. Als onze dochter op bed ligt dan zetten we wat snacks op tafel en spelen we de hele avond. Vaak is het spannender dan een film omdat je zelf het tempo bepaald en de keuzes maakt. En omdat de moderne games nagenoeg niet meer van films te onderscheiden zijn, dit komt mede door de fantastische art direction, muziek en acteurs die vanuit de filmindustrie komen om aan games te werken.

Promoposter videogame Martha is Dead

Martha is Dead (LKA Studios)


Martha is Dead is een korte maar krachtige horrorgame die zich afspeelt in Italië tegen het einde van de tweede wereldoorlog. Guilia (Het zwarte schaap van de familie) neemt stiekem de identiteit over van haar overleden én dove tweelingzus Martha. Door ineens de "lievelingsdochter" te zijn en "doof" komt ze achter familiegeheimen die ze liever niet had willen weten. Zo blijkt de vader een generaal te zijn voor de Italiaanse fascisten, de moeder psychisch niet helemaal in orde en heeft de dood van haar zus verdacht veel overeenkomsten met de lokale legende van de dood van een ander meisje, jaren geleden.


Martha is Dead begint ijzersterk om daarna flink gas terug te nemen om zich te richten op het verhaal. Echter verliezen de makers geen moment de controle en blijven ze de spanning en horror opbouwen. Niet met schrikeffecten maar door écht ongemakkelijke en enge scenarios te creëren voor de speler.


Voor NWTV mocht ik onlangs deze game reviewen, hier gaf ik de game de hoogste score van vijf sterren.


"Als je halverwege het verhaal in een crypte inbreekt, blijkt deze naast familieportretten vol te hangen met foute vlaggen, het is een pijnlijke herinnering aan de loyaliteit van de familie van Guilia. Dat dit bij lange na niet het meest ongemakkelijke moment uit deze scène is, zegt misschien al wel genoeg."


Uit mijn recensie van de game op NWTV

Trailer Martha is Dead (PlayStation)


Dit waren slechts die mediatips, ik zou nog honderden series, games en podcasts op kunnen noemen. Echter waren dit er drie die een enorme impact op mij hebben gehad (en nog steeds hebben) die ik wel moest delen.

Handtekening Blogpost Goochelaar Tim Horsting


© Goochelaar Tim Horsting 2022
bottom of page